EL ROSSINYOL, poema de JESÚS CABEZAS JIMÉNEZ

Jesús Cabezas Jiménez, per sobre de tot, és un gran amic meu. També és un excel.lent poeta i un metge extraordinari pels seus coneixements i qualitats humanes. Però per damunt de totes les seves virtuts destaca la de la amistat sincera i fidel. En Jesús és de Motril (Granada), és metge i treballa com a Cap d’Urgències de l’Hospital de Motril. Com a poeta ha publicat Poemario de ausencias, Camino de las cañas, A voz en grito, Enseñanza primaria i Pequeñas verdades, d’on he extret el poema El rossinyol que aquí us presento. La seva humanitat va del home al poeta o viceversa, que no sabria dir-ho. Des d’una poesia de caire social, humanístic, el poeta visita els dies del passat i la memòria per reivindicar un temps on certs valors com ara l’amistat, el compromís, l’esforç, la solidaritat, tenien una pes molt important en la societat. El poema que presento, curiosament, s’allunya una mica d’aquesta visió i comporta cert intimisme. El rossinyol esdevé, clarament, en un símbol on el poeta desitja retrobar-se amb si mateix o amb algú molt significatiu per a ell. Hi han referències prou clares a la feina, a la nit, al cansament (treballa en Urgències). Un poema que, salvant les distàncies, però mantenint evidents proximitats, em recorda el to càlid i profund de San Juan de la Cruz.

EL ROSSINYOL

Ningú de la meva feina no ho ha escoltat

mai. Ningú no sap dir-me com

és el seu cant, quines síl·labes emet

des d’aquest jardinet que hi ha davant

de la pujada. Pregunto a tots

els que fan vela amb mi, a la nit,

i ningú és capaç de respondre’m.

I tanmateix, jo sento la teva veu

en el cansament de la matinada,

sóc capaç d’apreciar la teva timidesa

mentre romans ocult al teu bosquet

de fronda, distingeixo els teus sanglots en la nit,

i donaria qualsevol cosa per veure’t,

per tenir-te a la meva mà

i sentir el teu batec de vida entre els meus dits…

(Jesús Cabezas Jiménez, Pequeñas verdades, Editorial Alhulia, Granada 2003)

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.